kosko

***Liberala notiser nr 6***

Redaktör & ansvarig utgivare:

Per Ericson

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur ska man kunna utveckla sitt jag när detta jag inte tillåts existera?

- Sture Dahlström

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

UTRYMMET FÖR EN FRAMTID

Recension av:

Bart Kosko: Nanotime, Avon Books, New York, 1998, 336 s.  

Vi tänker oss att den utvecklingsoptimistiska analysen är i huvudsak korrekt. Marknadsekonomins mekanismer leder till att resurser hanteras på bästa sätt och till att nya resurser skapas. Vi tänker oss samtidigt att den radikala liberala analysen av staten är korrekt. Det vill säga att staten är en asocial institution som föröder frukterna av det arbete som utförs i samhället.  

Sammantaget får vi då utgångspunkterna för romanen Nanotime av Bart Kosko. Kosko är ett universalsnille med många strängar på sina lyra. Mest känd är han kanske som guru för människor som intresserar sig för utveckling av maskinell intelligens, där han står för det koncept som brukar kallas fuzzy logic.  

Nanotime utkom första gången 1997, men finns nu också i pocketutgåva. Romanen utspelas i en relativt nära framtid där jordens oljereserver börjat minska tydligt. Det beror bland annat på att statsmakter världen runt gör sitt bästa för att motarbeta tänkbara alternativ, som kärnkraften. I USA har demokraterna förvandlats till ett miljöparti, och unionen styrs av en grön president. Republikanerna har passerats av libertarianerna som är näst största parti. Fast de riktigt radikala libertarianerna, som romanens huvudperson John Grant, föredrar att ägna sig åt annat än politik - intressant nog tillsammans med utvecklingsvänliga gröna aktivister.  

Grant är en entreprenör och forskare som hämtar inspiration från en virtuell konstrukt baserad på John Stuart Mills samlade verk och lever i enlighet med mottot: "Anpassa din tro till bevisen". Hans största projekt är en konstgjord molekyl som enkelt kan skilja av vätgas från vatten och därmed skapa i princip obegränsad energi till ett hyfsat pris. Toppen! Jovisst, fast inte i en värld där staten styr människorna med järnhand och där kortsiktiga politiska intressen och religiös fanatism kontrollerar utvecklingen.  

Det här är på sitt sätt en riktigt deprimerande bok. Men den presenterar ett scenario som förtjänar att läsas som en påminnelse om att den ljusnande framtid är vår bara under förutsättning att vi ser till att få utrymme att skapa den själva.  

Prenumerera på Liberala notiser genom att skicka ett tomt meddelande till libnot-subscribe@makelist.com.

 

 Tillbaka till Per Ericsons hemsida