L. Neil Smith: The Probability Broach, Tor, New York, 1996

Det finns ett antal klassiker inom libertariansk science fiction, och The Probability Broach är definitivt en av dessa. Boken kom ut första gången 1980, sålde slut och blev efter en tid ganska svår att få tag på även på antikvariaten. Nu har alltså Tor, L. Neil Smiths förläggare sedan några år, givit ut en ny pocketupplaga. Tor har också gått med på att låta författaren utöka texten så att en del material som ströks vid första publiceringstillfället nu har blivit tillgängligt.

Förlagen brukar vara smått allergiska mot att marknadsföra romaner med hänvisning till idéinnehållet, men i det här fallet har Tor verkligen gjort ett undantag. Redan på omslaget får vi veta att detta är "THE QUINTESSENTIAL LIBERTARIAN SCIENCE FICTION ADVENTURE", och att författaren är tvåfaldig vinnare av Prometheuspriset för bästa libertarianska science fiction. Dessutom finns ett förord av Andrea Millen Rich, som driver Laissez-Faire Books, världens största bokhandel för libertariansk och marknadsliberal litteratur.

OK - men är den bra? Svar ja. L. Neil Smith har skrivit en massa romaner. Den här tillhör de bästa. Den är rapp och rolig och den beskriver ett libertarianskt samhälle som är utopiskt utan att vara fläckfritt. L. Neil Smith har aldrig hört till dem som hävdar att friheten löser alla problem. Friheten är bra därför att…d en ger mera frihet. Punkt.

Huvudpersonen Win Bear är en detektiv som utreder ett mord och råkar på mystiska människor och märkliga omständigheter. Han kommer i kontakt med ett parallellt universum där saker utvecklats annorlunda jämfört med i hans eget. Borta i nya världen avrättades till exempel George Washington såsom varandes en farlig etatist, och där det så kallade Whisky-upproret lyckades störta centralmakten.

USA finns inte ens. I dess ställe finns en löslig konfederation, med ett samhällsskick som bygger på de styrdas samtycke - utan undantag.

Om man letar efter en bok att ge till lillasyster för att hon ska gå ur miljöpartiet och inse kapitalismens förtjänster ska man nog inte välja den här. Den är sannolikt för magstark, i synnerhet som LNS argumenterar rätt intensivt för sådana politiskt inkorrekta saker som oinskränkt rätt att bära vapen. Men för den som redan har en allmänt positiv inställning till frihet och marknadsekonomi är boken en vitaminkick.

PER ERICSON